Skal man komme af med følelsen?

Rasende kvindeOfte hører jeg vendinger som “det var godt at få afreageret”, “jeg tager en løbetur hver dag – det hjælper mig til at komme af med min frustration” eller “jeg trængte til at komme af med min vrede”.

Det er jo også en naturlig tanke, at hvis man har nogle ubehagelige følelser så gælder det om at komme af med dem. Og er der noget galt i det? Næh, ikke spor, når man bare er klar over at det ikke altid løser problemet. Nogen gange er det selvfølgelig lige det der skal til, at du får det sagt en gang for alle og det er så det.

Men lige så tit er det en illusion, som er ekstra nærliggende fordi det at afreagere ofte giver en stor lettelse på kort sigt. Du kender måske til at blive vred og det føles enormt godt, især selvfølgelig hvis det har en effekt på omverdenen. Og så alligevel kan man nogle gange blive ved, blive ved med at blive vred over eller ked af det samme, uden rigtig at komme videre. Eller nogen gange er det det ene, andre gange det andet, og så er det alligevel som om det er to sider af samme sag – den ene dag en cyklist der ikke holdt tilbage, den anden dag toget der var forsinket og den tredje er det computeren der driller.

Nu taler jeg her mest om vrede – simpelthen fordi det efter min erfaring at det meget ofte er sådanne følelser man gerne vil afreagere, men det jeg her skriver gælder fuldt ud også andre følelser. Jeg har bare endnu ikke mødt nogen, som fortalte mig at de gerne ville komme af med deres glæde.

Der er et godt ordsprog der siger at “Det du ikke bryder dig om, bliver ved med at være der” eller på engelsk “What you resist, persists”. Eller man kan sige at det du prøver at flygte fra, forfølger dig – næsten ironisk. Og det der er problematisk ved at prøve at komme af med sine følelser er, at du på den måde faktisk afviser følelserne, og måske ligefrem prøver at finde et afløb for dem fordi du ikke kan lide at de er der. Og hvis man afviser følelserne, opleves de ikke rigtigt i kroppen.

Men følelser vil ikke afvises eller kommes af med – de vil anerkendes, have lov til at fylde det de nu vil fylde, og meget gerne også udtrykkes. For de er en del af dig i hvert fald lige nu, alle sammen, og hører som sådan med til det menneske du er.

TigerOg jo mere du tillader dem at være der og fylde i din krop, jo mindre vil de være et problem – for det er oftest sådan, at det man har brug for ikke er at gøre noget bestemt ved følelserne men at mærke dem fuldt ud. Allerbedst sammen med et andet menneske som kan rumme følelserne og modstå fristelsen til at prøve at få dem væk, uanset om det drejer sig om en ven, en partner eller en professionel psykoterapeut. Når man gør det, vil følelserne forandres, miste deres giftighed og deres kant, og blive transformeret til energi.

Så næste gang du oplever uønskede følelser, så prøv at sige hej igen til dem i stedet for gå væk. Træk vejret, mærk hvordan det føles og prøv at lade følelsen fylde dig ud. Sig til dig selv at dette her må jeg godt mærke – det er mine følelser og ingen andens.

Jannik Bo Rasmussen

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail