Meditation

Meditation er som sådan et vidt begreb som f.eks. omfatter guidede meditationer og visualiseringer, meditation på et mantra eller stille meditation. Gennem meditation kan du opnå flere gavnlige virkninger såsom:

  • Selvberoligelse
    for at få mere ro i sindet og undgå stress eller andre ubehagelige tilstande
  • Selvudforskning
    for at fordybe sig i sindet og dermed blive mere afklaret og opnå en højere grad af integration
  • Selvbefrielse
    for ultimativt at opnå et højere bevidsthedsniveau og dermed transcendere den normale jeg-bevidsthed

Mindfulness-meditation

Jeg har i mange år praktiseret mindfulness-meditation – som er en af de kendteste arter af stille meditation – og har en daglig meditationspraksis. Jeg praktiserer det, ved at jeg – ofte efter nogle indledende krops- eller åndedrætsøvelser – tilstræber en indre tilstand af neutral iagttagelse.

Det betyder at jeg – som et venligt vidne til mig selv – tager imod alt hvad der viser sig i sindet med opmærksomhed og derpå slipper det igen. Herunder gælder det om, hverken at ville holde fast i noget eller prøve at slippe af med noget, men om at lade alt være som det er – uanset om det er tanker, følelser, kropssansninger eller syns- og lydindtryk. Dem der har prøvet det ved at det kræver træning at blive god til at meditere.

Dokumenteret effekt

Denne meditationsform har en dokumenteret positiv effekt på psykiske problemer såsom stress, depression, angst og posttraumatisk stress. Den kan også have en gavnlig virkning på fysiske lidelser såsom kroniske smerter eller for højt blodtryk, og forsøgsresultater viser, at meditation har en påviselig indvirkning på hjernens struktur – navnlig i de områder af hjernen der har at gøre med f.eks. selvopmærksomhed, medfølelse og refleksion – efter blot et otte ugers-program.

Meditationskurser

I forlængelse af min egen praksis har jeg gennemført en 2-årig uddannelse til mindfulness-instruktør ved Skolen for Anvendt Meditation, og holder jævnligt meditationsaftner og -kurser i København.

Del denne side:FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail